Bor-Engineering
info@bor-engineering.nl
+31 (0)6 19037937
BTW nr.: NL001343814B95
KvK nr.: 59690526

Engineering

Freelance Eplan/Hardware engineer  Sinds 1998 werk ik met Eplan , eerst met versie 5 , nu met Eplan P8. Heb veel ervaring met de add-on ESG , een schemagenerator binnen Eplan welke het routinewerk foutloos en snel maakt. Met de introductie van P8 kwam de add-on Optietechniek , een module welke heel handig is als je een standaard machine bouwt met verschillende opties. Maar ook zonder deze add-on’s zijn er met Eplan vele mogelijkheden om het ontwerpen efficiënter te maken.


Machineveiligheid

Als hardware engineer ben je ook nauw betrokken bij machineveiligheid en de risicobeoordeling van projecten. Het is, vind ik, van belang om daar vooral praktisch mee om te gaan. Daar bedoel ik niet mee de richtlijnen te negeren of handig te omzeilen , maar vooral met een nuchtere kijk het probleem oplossen en het gevaar weg te nemen door de passende maatregelen te adviseren. Dit uiteraard in nauwe samenwerking met de opdrachtgever.

Met de komst van de Machinerichtlijn 2006/42/EG is het volgens de ISO 13849-1 (Performance Level) en IEC 62061 (Safety Integrity level) ook verplicht een faalkansberekening te maken bij het te ontwerpen systeem. Het is dus niet meer voldoende om een risicobeoordeling te doen van het systeem. Het is ook verplicht de toegepaste veiligheidscomponenten door te rekenen, zodat vast staat dat deze ook minstens voldoen aan het bepaalde veiligheidsniveau (PL of SIL). Met andere woorden: als uit de risicoanalyse naar voren is gekomen dat uw systeem dient te voldoen aan PL(required) D , dienen uw veiligheidscomponenten ook minstens dit niveau te hebben. Deze berekening kunnen we uitvoeren met Pascal of met Sistema.

Pascal


Sistema